Hoe duur is studeren?

Hoe duur is studeren?

maart 25, 2018 studeren 0

Studeren is duur, dat weten we allemaal ondertussen al wel. Maar hoe duur is studeren nou eigenlijk? Dat bespreken we in deze blog met feiten en cijfers op basis van het www.nibud.nl.

Op kamers

Een grote groep mensen blijft bij hun ouders wonen, maar een ander deel gaat op zichzelf wonen. Huur is volgens het Nibud gemiddeld per student per maand €417. In de grote steden zal dit nog hoger kunnen liggen zelfs. Per jaar is €417 x 12 is een dikke €5000, dit is alleen nog maar de huur. Verder zal er dan gemiddeld €181 per maand aan boodschappen zijn, €146 aan ontspanning, uitgaan en sport en €26 aan de telefoon die je waarschijnlijk allemaal zelf moet betalen als op zichzelf wonende student.

Studeren

Deze kosten zijn natuurlijk al alleen van het zelf wonen en het leven regelen. Nu komen de studiekosten er ook nog bij. Hier wordt voor boeken en benodigdheden €58 per maand voor gerekend. Het collegegeld zal voor 2018 €172 per maand zijn, wat op jaar basis €2060 is. Waar we als studenten echter wel voor kunnen lenen bij www.duo.nl. Verder hebben we nog vervoer-, kleding- en zorgkosten.

In zijn totaal

Alle kosten die gemiddeld gemaakt zouden worden om te studeren opgeteld is dit een ontzettend groot bedrag per jaar. Als je dus op kamers gaat en gemiddeld zo besteed als hierboven geschreven, kost dit per jaar €14.588. De vraag is of dit erg is. Tuurlijk is het veel geld en moeten de meeste mensen dit ook nog zelf betalen maar je kan het ook zien als een investering in de toekomst. Studeren leidt tot een baan waar je weer geld aan verdiend. Zo kun je je studiegeld weer terugbetalen of je kunt het gewoon simpelweg als doel zien voor na het studeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *