School begint te vroeg

School begint te vroeg

februari 19, 2018 school 0

De meeste scholen beginnen half 9, anders ben je te laat. Dit geldt voor bijna alle scholen als het eerste lesuur. Sommige scholen zie je zelf 8:15, nog vroeger dus. Uit onderzoek is gebleken dat scholen later moeten beginnen omdat jongeren rond deze zijn nog erg moe zijn. Ja, je leest het al aan de titel, en je herkent het: school begint te vroeg. Vooral als je verplicht naar school moet zoals op de middelbare school is dit erg vervelend. Op zondag kan je uitslapen tot 11 uur maar maandag is het weer half 9 op school.

Te weinig slaapuren

Volgens kinderarts Rob Bakker zouden scholen minstens een uur later moeten beginnen. Jongeren slapen in het algemeen te weinig waarvan de voornaamste reden is: school begint te vroeg. Dit alles volgens www.NU.nl. Bakker zegt dan ook zelfs: ‘Veel kinderen krijgen door de weinig slaapuren en het verstoorde slaapritme het chronisch vermoeidheidssyndroom, aldus Bakker. Dit kan de educatieve en sociale ontwikkeling ernstig bedreigen.’

Moeten scholen dan later stoppen?

Dat scholen zo vroeg beginnen is natuurlijk ook om het vervroegen van de eindtijd. Begint de school een uur later dan zal de school ook een uur later eindigen, de vraag is: worden we daar blij van? Jongeren vallen niet eerder in slaap dan volwassenen, maar ze hebben simpelweg wel twee uur meer slaap nodig volgens www.volkskrant.nl. Wij, jongeren hebben minimaal acht tot tien uur slaap nodig om goed te functioneren. Begin je half 9 kunnen we een redelijk gemiddelde berekening maken voor de ochtend om zo te kijken hoe laat een gemiddelde puber opstaat. Voor douchen en aankleden nemen we een halfuur, eten een kwartier en fietsen een kwartier. Dit zal dan al een uur zijn, laat staan dat je nog langer moet fietsen. Half 8 opstaan betekend met tien uur slaap dus rond half 11 naar bed. Dit is vroeg.

Ritme

Het ritme is vooral vervelend, in het weekend ga je laat naar bed en slaap je uit, waardoor je maandags hier weer last van krijgt. Het is niet alleen vermoeiend, het is ook slecht voor de concentratie op school. Door fit te zijn heb je een betere focus en zal je meer leren en onthouden. Dit alles zal dus betekenen: of eerder naar bed of de scholen moeten later beginnen. Al met al vind ik dat scholen later moeten beginnen om fitter te zijn op school. Er moet ook rekening worden gehouden met de studenten. ’s Avonds een vent, maandag morgen absent!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *